Skip to content

Tjänster och lösningar för aktörer i alla storlekar

sortiment-kobia

Vi erbjuder ihop med lokala och internationella producenter en unik mix av produkter, tjänster och kunskap inom områden som Hantverksbageri, Konditori, Hantverksglass, Konfektyr och Choklad.

butiksbageri-kobia

Med över 100 års erfarenhet som leverantör av produkter till bageri- och konditorimarknaden är en av Sveriges ledande inom området. Vi är certifierade inom BRC i lager och distribution och har ett brett utbud av produkter och tjänster.

livsmedelsindustri-kobia

Som en del av Leipurin Group och systerbolag till Kebelco är vi en stark aktör inom råvaror till olika segment inom livsmedelsindustrin.
menu-rnd-glaze
På Kobia R&D Center utvecklar vi både produkter och kunskaper.

rnd-kobia

Möt Kobias produktspecialister.

menu-rnd-receptservice

Kobia Receptservice – En exceptionell tjänst för kalkyl, märkning och receptbibliotek. Utvecklad för bagerier och konditorier.
marsipanfabriken-kobia
Marsipanfabriken
Marsipanfabriken är vårt hjärta. Vi startade vår egen tillverkning i Tyresö på 70-talet och idag har vi en toppmodern BRC-certifierad anläggning.
Kobia
sortiment-kobia
Kobia en del av Leipurin Group, en Aspo-ägd företagsgrupp med säte i Finland och verksamhet i hela östersjöregionen.
Historia
historia-kobia
Vi grundades 1918 i Sverige och vi har sedan dess försett bagare och konditorer med både kvalitetsråvaror och ypperlig service.
Kontor och lager

STOCKHOLM
Mediavägen 2 
135 48 Tyresö

GÖTEBORG
Gustaf Melins gata 2
421 31 Västra Frölunda

HÄSSLEHOLM
Stjärnfallsvägen 2
281 43 Hässleholm
Om oss

Vi har gjort mycket gott sedan 1918

Kobia-Inköpsaktiebolag_ListImage

I över 100 år har vi sett till att det funnits mycket smått och gott på svenskarnas kaffebord. Det har hänt en del under den tiden. Och tillsammans med skickliga konditorer och bagare fortsätter vi att utveckla en god verksamhet.

Milstolpar längs resan

  • 1918 - KONDDITORERNAS INKÖPSFÖRENING

    1918 var Första Världskrigets sista år. Samma år föddes en rad blivande kändisar, däribland Mickey Spillane, Ingemar Bergman, Nelson Mandela och Alexandr Soltzjenitsyn. Och så, den 10 augusti, föddes Kobia, eller Konditorernas Inköpsförening som vi hette fram till 1926.
  • 31 729 KRONOR I VINST FÖRSTA ÅRET

    31 729 kronor- så hög blev vinsten redan första verksamhetsåret, och medlemmarna fick en återbäring på 15 procent. Succén för Konditorernas Inköpsförening var ett faktum! Året därpå öppnades första kontoret på Drottninggatan 88 i Stockholm och 1920 köptes den första lastbilen.

    Tack och lov fanns eldsjälar som Carl G. Pettersson, initiativtagare till föreningen, och Fred von Sydow, som utsågs till VD. Bland annat lyckades dessa herrar få tag på 6 000 säckar danskt socker, som importerades och fördelades bland de svenska konditorierna. Det motsvarade hela deras årsförbrukning.

  • 1926 - TYLLAR, BONBON OCH ÄKTA MANDELMASSA

    1926 köptes föreningen av det nybildade aktiebolaget Kobia. I varuförteckningen för detta år märks bland annat Karamellskopor av gjuten aluminium, Tyllar av alla slag, Våffeljärn för franska våfflor, Salmiakbonbon, Agar Agar, Äkta Kirschwasser, Konditorifett i dunkar om 25 kilo, Tjeckoslovakiskt socker och sist men absolut inte minst; Fondantmaskinen IDEAL – ”Kan ej undvaras i något konditori”.

    Tio år senare breddades verksamheten från enbart inköp till att även innefatta egen tillverkning. I slutet av 1936 lämnade den första äkta svenska mandelmassan Kobias nyöppnade fabrik på Årsta Strand 9 i Stockholm.

  • 1965-1980 - UTVECKLINGEN GÅR FORT

    Mellan 1965-1980 ökades aktieinnehavet i Kobia stadigt av bröderna och entreprenörerna Leif och Rolf Abdon, och 1986 ägde familjen Abdon 100% av aktierna i Kobia. Familjen Abdon hade sedan lång tid bedrivit kvarnverksamhet i Sverige och i USA och kunde förse Kobia med gedigen kunskap och ett fullskaligt sortiment inom spannmål.

    På 80-talet när Kobia precis var klara med flytten av huvudkontor och tillverkning till Tyresö, etablerades även kontor, lager och provbagerier i Västra Frölunda och Hässleholm.

    2007 var det premiärkörning av marsipan i vår nuvarande fabrik och idag har vi en toppmodern tillverkning av mandelmassa, marsipan och kaffebrödsfyllningar.

  • 2007 - TOPPMODERN TILLVERKNING

    På 80-talet när Kobia precis var klara med flytten av huvudkontor och tillverkning till Tyresö, etablerades även kontor, lager och provbagerier i Västra Frölunda och Hässleholm.

    2007 var det premiärkörning av marsipan i vår nuvarande fabrik och idag har vi en toppmodern tillverkning av mandelmassa, marsipan och kaffebrödsfyllningar.

  • 2022 - DEL AV LEIPURIN GROUP

    I juni 2022 såldes hela aktieinnehavet i Kobia av familjen Abdon och sedan september 2022 är Kobia en del av Leipurin Group, en Aspo-ägd företagsgrupp med säte i Finland och med verksamhet i hela Östersjöregionen. 

Bilder från Kobias historia

gammalt-konditori_StartpageTeaserImage
Kobia-jubileum_StartpageTeaserImage
drottninggatan-kungsgatan_StartpageTeaserImage
Kobia-logotyper_StartpageTeaserImage
Ragnar-von-Sydof_StartpageTeaserImage