Årets Nationalbakelse - Recept och material
Under Vårfestivalens öppningsdag korades vinnaren av Årets Nationalbakelse. I stor konkurrens mellan sex av Sveriges främsta konditorer fastnade juryn till slut för Pers Kleins recept på bakelse.
Juryns motivering:
"Juryn var enig om att detta klassiska bakverkt, återuppfunnet med en touch av sommarkänsla, är en blivande klassiker. Den harmoniska kombinationen av harmoniska smaker och innovativ presentaion för tankarna till varma sommardagar, och framförallt Nationaldagen.
Med dess förmåga att förnya det bekanta, och locka fram det nya, är juryn säker på att denna bakelse kommer bli en älskad favorit."
Bakelsen består av en rulltårta fylld med jordgubbsmousse och jordgubbskräm, toppad med en vispad vaniljpannacotta vackert dekorerad med en blomma av vit choklad toppad med färska jordgubbar. Bakelsen är sedan elegant placerad på ett mördegskex och pudrad med pulver av frystorkade jordgubbar.
Delta i försäljningen av Årets Nationalbakelse
Bakelsen och receptet är öppet för fri tolkning för att så många som möjligt av sveriges konditorier ska kunna bidra till festligheterna. För känslan av gemensamhet är det dock viktigt att grundsmakerna och utseendet på bakverket inte ändras allt för mycket. Årets Nationalbakelse är tänkt att den ska säljas i hela Sverige i veckorna kring Nationaldagen.
Recept och material
Här hittar du Per Kleins originalrecept.
Här hittar du ett recept på en lite förenklad variant av Årets Nationalbakelse av Pierre Ekelöf på Kobia R&D.
Här finns en skylt med grafiken från Årets Nationalbakelse.
Om Årets Nationalbakelse
Läs mer om bakelsen och initiativet